donderdag 13 november 2008

Phonsavan en de vlakte der kruiken

Laos is het meest gebombardeerde land "per hoofd" in de wereld. Vrij cynisch, aangezien dit een van de minst betrokken landen in de oorlog was. Maar de Vietcong zochten hier schuilplaats met als gevolg dat in de meeste plaatsen van deze provincie meer bommen gedropt zijn dan er inwoners zijn.

We komen hier voor de merkwaardige "vlakte der kruiken", waar honderden reusachtige kruiken, soms tot 6 ton, verspreid liggen over enkele vierkante meter. Niemand weet waarom, of met welk doel, ze hier geplaatst zijn.

Men vermoedt dat het graven zijn, maar de locals houden meer van het verhaal dat in de kruiken Lao Lao (zelfgestookte whiskey) werd bewaard. Mysterieus en indrukwekkend, we worden er bij alles aan herinnerd dat we in een (deels ontmijnd) mijnenveld lopen. Niet in de bosjes gaan plassen dus...

Dorpelingen, en vooral kinderen, sterven of verliezen nog regelmatig benen of armen terwijl ze het land bewerken of als ze ze opgraven om te verkopen als oud ijzer. Je kan er echt niet omheen, we zien bommen omgevormd tot BBQ's, zitbanken, bloempotten, lampenkappen, visvijvertjes en ga zo maar door.

We doneren ons dagbudget aan het MAG (http://www.mag.org/) de internationale ontmijningsdienst die fantastisch werk verricht. We eten dan maar wat meer 1 $ maaltijdjes, die evengoed fantastisch smaken. Al dan niet met bestek gemaakt van gerecycleerde bommen.

We zitten op een vlakte van 1200 meter, we voelen de Laotiaanse winter...

Geen opmerkingen: